Konsten att förstöra en träbåt eller?
Utgifter för båten
Båt pris 25 000 kr
Transport av Södertälje - Umeå
ca 19 000 kr


Sandpapper till bandslip, Jula - 99 kr (3 st)
Sandpapper till bandslip ÖB - 135 kr (15 st)
Varmluftpistol, Jula - 119 kr
Slip/renoveringsset, 249 (3 byten)
Öronproppar, Jula - 29 kr
Skydsglasögon, Jula - 99 kr
Skyddsset (glasögon,numskydd,hörsel)39 kr
Bandslip, Jula - 179 kr (2 byten)
Rep 30 m,Jula - 39 kr
Båtlack, Jula 2,5 L - 249 kr
Lacknafta 1L - 24 kr
Spikar, jula - 16 kr
Skruvar, Jula - 22 kr
Skruvdragare, Rusta - 99 kr
Såg, Rusta - 15 kr
2st Presenning 5*7 m, Rusta - 298 kr
Skydsmask 3pack, Rusta - 19,90 kr
Lack pensel 50mm - 12,90 kr
Vinkelskip, ÖB - 89 kr
Excenterslip, Jula - 149 kr
Lackslippapper 240, Jula - 5kr
Slippapper till excenterslip, Jula - 58kr
Aceton, Arnes fritid - 45 kr
Aluminumroller, Arnes fritid - 95
Halkskydd, Arnesfritid - 83 kr
Roller 18cm, Rusta - 25,90 kr
Penselset 5pack, Rusta - 19,90 kr
Lackpensel 70mm, Rusta - 16,90 kr
Rollerbygel, Rusta - 17,90 kr
Slipskiva till vinkelslip, ÖB - 23kr
Mahognybets, K-Rauta - 129 kr
Alg&mögeltvätt, K-rauta - 37 kr
Förtunning nr1, K-rauta - 99 kr
2 st Fernissa orginal, K-rauta - 238 kr
Lackslippapper K320, K-rauta - 6 kr

Totalt 46879,4 kr


En kall vinterdag i januari satt jag framför datorn och dregalde över båtannonser på Internet. Plötstligt hittade jag en båt på blocket som jag inte sett tidagare. En 32 fots havskryssare för 25 000 kr. Det lät lite för billigt för att vara sånt men jag ringde ändå till ägaren för att få veta mera om denna intressanta båt. Det hela slutade med att vi åkte ner till Södertälje över en helg och tittade på båten. Det var ruskigt kallt i mitten på januari så någon noggrannare undersökning gjordes inte. Det känndes som om detta kunde bli ett spännande projekt och jag är inte en person som tackar nej till en sådan möjlighet. Problemet är dock att jag inte hadde så stor erfarenhet av att arbeta med trä. Jag ser hela projektet som en sneckerikurs.



(Klicka på bilderna nedan för att se en större bild)
Äntligen efter 4 månaders väntan har jag lyckats ordna en transport för båten från Södertälje till Umeå. Sanna var jätte-nervös inför lyftet av en såhär stor båt. Skulle vaggan hålla eller skulle båten välta omkull och gå sönder?
Båten är byggd i rejälmahogny vilket är bra eftersom den har en del skönhetesfel och andra problem som måste rättas till innan hon kommer att flyta. 3 -4 år blev jag rekomenderad att avsätta som tid för renovering. Men så länge hadde jag inte tänkt vänta. Redan om 2 efter månader hoppas jag hon för göra ett första flyttest.
Även insidan kommer att behöva mycket kärlek och tid innan hon är återstäld till sin forna skönhet. Detta är dock inte lika högt prioriterat som att få båten tät och sjöduglig. Kanske vi börjar slipa ner ruffen när båten är i vattnet.
Som synes så finns det en hel del att slipa o fernissa innan det blir som nytt igen. Tur att jag tycker om att slipa.
Direkt när båten stog stabilt i sin vagga började jag arbetet med att slipa ner hela skrovet. Detta gjordes därför att jag hadde några ruttna borde som måste bytas innan båten skulle flyta. Men i stället för att byta borden har jag tänkt behandla båten med Epoxi och därför måste all färg bort innan behandligen kan börja. Ca 2 veckor tog det att slipa ner båtens 43 m^2 stora yta som bestog av ett lager trevlig blymönja längst nere. Något annan skyddsmask än ett damskyddsfilter använde jag inte. När jag sedan ringde läkaren och frågade om jag borde komma in på undersökning tyckte de att exponeringstiden var för kort för att vara farlig. Även giftcentralen med sina expeter tycka att det var så farligt pga den korta tiden.

Eftersom vädret inte riktigt var tillräckligt varmt(under fryspunkten ibland) för en epoxibehandling så fortsatte vi med att ta bort färg o fernissa. Däcket består av polyster redan från fabriken så mahognyn under är i bra skick. På 2 ställen i däcket har det dock kommit bort lite plast så jag måste fixa hålen så att inte vatten kan tränga in. Planen är att slipa bort all färg och sedan behandla med Epoxi eller polyster, beroende på ekonomi. På bilden synns den 4 fjärde värmepistolen som vi har bytt på garanti från Jula. Vi har även bytt in vår bandslip 3 gånger och nu skall vi igen byta in vår värmepistol. Snart sätter väl Jula upp en bild på mig i alla sin affärer och förbjuder mig att handla något av dem.

Dags för Epoxibehandling av skrovet. Jag beställde 40 kg Epoxi från kompositfabriken på Gotland. Det är lite svårt att räkna ut hur mycket som kommer att gå åt så jag beställde ganska många kg extra. Epoxin måste bladas mycket noga så vi använde oss av en digital köksvåg från Clas Ohlsson. Första lagret strycker vi bara ut med en roller, de övriga lagren kommer vi att armera med en glasfiber väv. När vi strök ut epoxin med rollern visade det sig bildas en massa bubblor så vi fick lov att stryka en gång till med pensel för att slippa bubblorna. Det jobbiga med epoxibehandling är att veta hur man egentligen skall göra. Alla som jag frågat har haft egna teorier så jag har valt min egenväg beroende på tid, ekonomi och svårighets grad. Detta är ett lågbudgetsprojket som skall gå relativ snabbt så jag kompromissar en hel del

Mera bilder kommer snart!
Senast uppdaterat 19.5.2007